Syksy tulee, valot päälle!

Teksti: | Julkaistu 17.8.2013

IMAG0973

Esikoinen nukkui sellaiset perhearjen tappavat päiväunet, jotka päättyivät pitkän tappelun jälkeen kello 18.30. Kun Kuopus kävi nukkumaan puoli yhdeksältä, Esikoinen oli täydessä yhä kukkumiskunnossa.

Pantiin syysvaatteet päälle ja lähdettiin iltaeväsretkelle.

– Mennään potkupyörällä!

– No mutta siellä on jo tosi hämärää ja kohta ihan pimeää. Haluatko lainata isän pyörästä valoja?

– Joo! Voidaanko laittaa ne niin, että ne menevät tsing ding tsing ding?

En ole kovin kummoinen esimerkki-isä kypäräasioissa (ja tästä monet jaksavat minulle motkottaa, vaikka eivät motkota tuurijuoppoudesta tai tupakoinnista, joita pideän paljon isompina paheina), mutta valoista olen tarkka. Fillarissa pitää olla valot, edessä ja takana, ilman niitä ei pimeään sovi lähteä.

Nyt oli eka kerta, kun pantiin potkupyörään valot. Ilmeisesti aiemmin ollaan oltu liikkeellä vain valoisalla, sillä huh, kullä valot olivat tosi tarpeen. Eihän tuollaista polvenkorkuista rasvattua salamaa huomaa millään hämärällä pihakadulla ilman kunnon tuikkuja.

Pitää hankkia omat valot. Ehkä en ihan raaski hankkia samanlaisia neljänkympin USB-ladattavia Knoggeja kuin itselleni, mutta jotkut hyvät valot pitää ostaa.

Koska jos sitä kypärää pitää tuputtaa muksuille kasvatusmielessä, niin vielä enemmän pitäisi patistaa valojen käyttöön. Kypärän puutteesta kun kärsii vain oma pää, valottomat pyöräilijät ovat vaaraksi myös muille.

Laatikkopyöräkauppa Liikkuvan laatikon keväällä perustanut Pauli eli Tavarafillari.fin @pa kirjoitti viime syksynä Tavarafillarifillariblogiin hienon postauksen polkupyörän valoista ja heijastimista ja laatikkopyörien valoista eritoten. Se kannattaa tsekata.

Mitenkäs teidän muksut? Oletteko opettaneet valojen käyttöön jo taaperosta lähtien? Onko vinkkejä kivoista, kestävistä ja sopuhintaisista valoista lasten polkupyörään?

Lainavalot olivat muuten hitti.

– Otetaanko nämä mukaan kotiin?

– Otetaan vaan.

– Laita tämä päälle. Tämä punainen.

– Noin.

– Ei valoja käytävään! Älä pane valoja käytävään. Minä näytän tällä. Tästä mennään!


Aihe(et): ,

Ilmoitus

Kommentit

9 vastausta postaukseen “Syksy tulee, valot päälle!”

 1. Ursula

  Meillä on Clasulta halvat ledivalaisimet (http://www.clasohlson.com/fi/Minivalaisin-LED-Asaklitt/34-7814) Ostin ne oikeestaan peräkärryn valoiksi, mutta yhtä hyvin ne käy kahden lapsen fillareihin.

  Pimeällä pyöräillessä on myös heijastinliivit päällä. Liivit tuntui aluksi avian överiltä, mutta aika äkkiä huomasin ettei punaiseen haalariin pukeutunut lapsi kovin hyvin näy vaikka vaatteessa on ihan asialliset heijastimet. Keltainen huomioliivi näkyy ihan eri tavalla.

  Eli meillä on valot olemassa, mutta peräkärryn ja laatikon heijastimet pitää katsoa kuntoon…

  Vastaa
  • Teppo

   Rattikelkan valot? No jopas.

   Periaatteessa varmaan samaa kamaa kuin ne @ursula n Clasu-halpikset. Varmaan Clasulle suuntaan itsekin noita valoja hankkimaan… Biltema voisi olla toinen, mutta niitä ei oikein ole luontevasti matkan varrella…

   Mulla on jotain tosi pieniä valoja kyllä varastossa, mutta niissä on vähän turhan himmeä loiste. Eivät näy ihan tarpeeksi hyvin.

   Vastaa
 2. Samppi

  Perheen muut kommentoijat olivat nopeampia. Mutta jooh. Miniq:n myymä setti on sekä halpa että hyvä. Asennus on järjettömän helppo ja toistaiseksi kestänyt. Lamppusarjan mukana tuli 4 cr2032-patteria jne. Lamput ovat yllättävän fiksusti suunnitellun oloiset, varsinkin hintaisekseen.

  Sateen ja lumen kestämisestä ei ole vielä tietoa, mutta jos ei kestä, niin sitten tilalle tullee Knogin silikoonilötkäreitä.

  Noissa Miniq:n paketeissa kannattaa huomioida, että osassa hintaan sisältyy takavalo ja osassa ei. Olen itse vähän miettinyt, että pitäisikö ostaa toinen setti varastoon ja vaijerilukko Rothanin kiinnittämistä varten.

  Vastaa
 3. Samppi

  Ainiin. Valotehon vaatimattomuudesta. Juuh, nuo eivät missään tapauksessa ole valot, joilla näkisi, mutta kyllä niillä nähdyksi tulee, ellei raaja, rengas tai jokin vastaava peitä valoa.

  Vastaa
 4. Hanna

  Hyvä kun muistutit. Pimeä tulee joka vuosi tavallaan yllätyksenä. Toistaiseksi valot lasten fillareihin on ollut pakko uusia melkein joka vuosi, kun saavat ne joko rikki tai hukkaavat. Oman Kaunottaren valot ovat ainoat huolettomat. Babboen takavalot menivät päälle ekasta sateesta, eivätkä menneet pois…
  Clasun valojen näköisiä lamppuja meillä on ollut useita settejä käytössä. Eivät paljoa kestä. Vain mun käytössä olleet yksilöt ovat olleet useamman talven kestäviä, mutta ne joihin lapset ovat koskeneet, ovat vioittuneet suht pian. 🙁 Esim. syttyvät ja sammuvat omia aikojaan…

  Vastaa
 5. Samppi

  Jos etsitään kestäviä, niin käytössä kestäviksi tai iskuja vältteleviksi on osoittautunut meillä Knogin Gekkot ja Blackburnin Mars 3 huomiovalolinjalta ja valona, jolla näkee itsekin ja on kestänyt, on ollut Led Lensserin jytkyhkö taskulamppu erikseen myydyllä tankokiinnikkeellä ja Petzl’in otsalamppu. Siis patterein toimivista.

  Lisäksi hyviä on ollut Reelightin valot. Näissä erityisen hyvää on ollut se, että ne on aina siellä pyörässä, eikä ole pitkäkyntisillekään kelvannut. Huonoa taasen se, että niitä on tullut telottua pyörätelineisiin.

  Napadynamosta virtansa saavista on sen verran vähän kokemuksia, että ei ehkä voi oikein yleistää. Bästan, vai mikä bastä tai böstö onkaan, etuvalo välkkyy hitaassa vauhdissa kuin teknohelvetin stroboskooppi. B&M:n takavalo vaikuttaa rutkasti laadukkaammalta.

  Vastaa

Jätä kommentti