Byrokratia söi Kantoliinaisän

Teksti: | Julkaistu 31.8.2013

Kuopus haukkasi suklaata, Kantoliinaisä kakkaa. Parempi näin päin.

Kuopus haukkasi suklaata, Kantoliinaisä kakkaa. Parempi näin päin.

Ensin anteeksipyyntö innokkaille blogin seuraajille. Blogi ei ole hetkeen päivittynyt, koska olen ollut perheen kanssa reissussa Virossa. @heidi kertoo siitä varmasti tuonnempana lisää omassa blogissaan, kunhan palataan kotiin. Sitä sopii odottaa innolla.

Minä puolestaan odotan innolla, onko Kela muistanut minua postilla reissun aikana.

Olen nähkääs isäkuukaudella, paitsi että tavallaan en ole. Tarina menee näin:

Minulle on ollut kaiken aikaa ihan selviö, että minähän pidän isäkuukauden. Sitä piti tosin lykätä vähän, kun oli erilaisia erikoistehtäviä töissä, mutta ilmoitin sekä työpaikan pomoille että Kelan byrokraateille pitäväni isäkuukauden elokuun alkupuolelta syyskuun puoliväliin.

Muistan, miten soitin helmi-maaliskuussa Kelaan ja kysyin, voiko näin tehdä. Kysyin, mihin mennessä isäkuukausi on pidettävä. Sain ihan mainiota puhelinpalvelua. Sitten menin Kelan verkkosivuille ja ilmoitin tarkat päivät, koska isäkuukauteni pidän.

Kun olin nyt sitten ollut isäkuukaudella kaksi viikkoa, aloin ihmetellä, ettei rahaa kuulu. Menin tsekkaamaan tilanteen Kelan verkkopalvelusta. Selvisi, että en ollut hakenut isäkuukautta, vain ilmoittanut siitä. Paperissa oli ihan oikeat päivämäärät, mutta väärässä paperissa.

No ei hätää, täyttelin sitten uuden hakemuksen. Onneksi on tilillä parin kuukauden hätävararahat, eli tällaisesta selviää – kunhan sitä pätäkkää jossain vaiheessa tulee.

Painoin lähetä – nappia. Kone ilmoitti, että isäkuukautta olisi pitänyt hakea kaksi kuukautta ennen isäkuukauden alkua. Että onko minulla jotain selityksiä, joiden perusteella tämä myöhästyminen voidaan antaa anteeksi? Vastaus tekstikenttään tuohon alle, kiitos.

Mitä tuossa nyt voi sitten sanoa? Pitääkö pokkuroida? Keksiä joku poliittisesti korrekti syy? Tehdä katumusharjoituksia? Väärentää lääkärintodistus? Miten tämä on näin hankalaa?

Kirjoitin, että luulin täyttäneeni kaikki tarpeelliset paperit, kun olin ilmoittanut, koska isäkuukauden pidän. Että tämä byrokratian kiemura, jossa ilmoituksen lisäksi pitää hakea, pääsi yllättämään.

Onkohan se tarpeeksi hyvä selitys? Jännittää. Odottaako matkalta kotiin palatessa nuhdekirje vai myöntävä päätös? Vai onko byrokratia jauhanut koko isäkuukauteni kadoksiin ja jättänyt vastaamatta? Ja jos Kelan mielestä en ole isäkuukaudella, suuttuuko töissä pomo, koska olen tahtomattani juksannut? Pitääkö mennä jo maanantaina töihin, jos päätöstä ei ole?

Miksevät nämä asiat voisi olla helppoja? Kaikki kaveritkin valittavat, että isäkuukausihakemuksia täyttäessä pelottaaa, että yksi ruksi on väärässä kohdassa ja kaikki menee peruuttamattomasti pilalle. Kävikö minulle nyt niin?

Ja onko tämä hankalaa tarkoituksella vai siksi, että osa porukasta astuisi ansaan ja Kela saisi hyvän verukkeen olla maksamatta?


Aihe(et): , , ,

Ilmoitus

Kommentit

12 vastausta postaukseen “Byrokratia söi Kantoliinaisän”

 1. ac

  Kahden isä’kuukauden’ kokemuksista muistelen lukeneeni ohjeet pariin kertaan. Ja sitten vielä kolmasti.

  Lopulta helpotti kun kelasi hommaa kelalaisella logiikalla:
  -Ilmoitus isäkuukauden pitämisestä tehdään, jotta KELA ei maksa äidille niitä viimeisiä viikkoja.
  -Hakemus taas tehdään, jotta isälle maksetaan päivärahat siinä ilmoitetuille päiville tulevaisuudessa.

  Ilmoitusta jättäessä ei (muistaakseni) tarvitse tietää isäkuukauden ajankohtaa, sillähän ei ole väliä äidiltä lopetettavan maksun kannalta.

  Sympatiani ovat sekä sinun että virkailijoiden puolella.

 2. Tilley

  Hmm, itse en tainnut erillistä ilmoitusta isäkuukaudesta jättääkään, vain hakemuksen. Tosin pidin vanhempainvapaan muutenkin kokonaan itse, joten ehkä tilanne on silloin eri…

 3. Tommi Vainikainen

  Laissa on useimmille etuuksille määritetty ehdot millä niitä saa, mutta ei mitään tapaa hakea. Siispä juridisesti usein on mahdollisuus hakea sitä koska lystää, vaikka myöhässä, ja huvittaa vielä byrokraatteja vapaamuotoisella hakemuksella. Tällöin Kela joutuu tekemään valituskelpoisen päätöksen, josta sitten voisit valituskierroksella täyttää byrokraattien toiveita, ja hakijan eduksihan se ratkeasi jos kaikki lakien ja asetuksien tasoisesti vaatimukset täyttyvät. Tämän vuoksi Kela antaa tarkat ohjeet ja helpot lomakkeet, joilla homman voi hoitaa helposti, mutta esimerkiksi myöhässä lähetettyihin hakemuksiin annetaan heti myöntävä päätös jos mistään kikkailusta tai muusta ei ole epäilystä y.m. syystä. (En ole juristi, ainoastaan vaimoni.)

  Toinen huomio pitää sanoa vielä tästä pomo-asiasta: työsuhteeseen liittyvät oikeudet olla poissa töistä lasten vuoksi ovat erillinen asia Kelan päätöksistä ja tuista. Ei kenenkään ole pakko nostaa vanhempainrahaa tai kotihoidon tukea, mutta silti voi työnantajalle ilmoittaa jäävänsä kotiin hoitamaan lasta ja sillä tavoin viettää ”isäkuukautta” tai muuta perhevapaata ilman Kelasta saatavaa pennin pyörylää. Harva tosin on niin boheemi, että jättää rahat nostamatta siksi ettei lomakkeita jaksaisi täyttää. 🙂

 4. Hetti

  Vinkkinä, että jos ei mee hakemus läpi, niin lähetä uudestaan. Valitusta ei kannata tehdä, siinä kestää helposti 1,5v että sen saavat käsiteltyä. Uuden hakemuksen kun lähettää aina vaan, vaikka ihan samoilla teksteillä ja perusteluilla, niin kun oikea käsitteliä osuu kohdalle niin menee läpi.
  Onnea matkaan!

  Nimim. Arvontalaitokseen vuosittain vammaistukihakemuksen lähettävä äippä

 5. Sirkka Andersén

  Tämän vuoden alusta isäkuukausi jäi historiaan ja nykyään tunnetaan vain 54 arkipäivän pituinen isyysvapaa, jota ei ole sidottu vanhempainvapaan viimeiseen kahteen viikkoon enää millään tavalla, ja vapaata voi pitää huomattavasti vapaammin kuin edellistä vapaata. Jäi tuohon hakubyrokratiaan monta hämmentää osaa edelleen, mutta tämä ainakin helpotti. Toivottavasti hakemuksesi menee läpi!

 6. Sirkka Andersén

  Edellistä vapaata = siis isäkuukauteen perustuvaa vapaata

 7. Ursula

  Nää byrokratiat on ihania..
  Luulin tässä muutama viikko sitten hakeneeni matka-avustusta eskarilaisen kuskaamisiin, mutta päätöksestä selvisi että minulle on myönnetty oikeus hake avustusta (sitten myöhemmin joulukuussa). Ystävällisesti olivat tämän seuraavan lomakkeen laittaneet mukaan kirjeeseen.

 8. Jeremias

  Itsekin tässä kompuroin :). Kelan netin kautta olisi isyyskuukautta pitänyt siirtää kaksi kuukautta ennen vanhempainvapaan loppua vaikka sitä en ollut edes vielä anonut :P. No siirsin sen noin viikon myöhässä ja tämän jälkeen tein anomuksen.
  Vaimo oli viemä hakenut vahingossa itselleen tuolle ajalle kodinhoidontukea. Katsotaan nyt miten käy kun hain kodinhoidontukea vielä tuon isyyskuukauden jatkoksi ja selittelin muutoksia.
  Miksei nämä yhteisiin lapsiin liittyvät päätöset voi näkyä samassa paikassa krr.
  Minulla vielä vakuutuskassa tekee nämä isyysloma ja isyyskuukausi päätöset ja Kela hoitorahapäätöset.

 9. Tuomo

  Tee jatkossa niinkuin minä; menet kelan konttoriin istumaan etkä lähde pois ennenkuin hakemus on täytetty. Toimii. Sama juttu veroilmoituksen täytön kanssa. Ei siitä mitään tule yksinään joten ajanvarauksen kanssa verotoimistoon ja virkailija saa täyttää. Itse vain kerron tietoja ja annan nivaskan kuitteja.

  On se hienoa että on tehty mahdollisuus täyttää lomakkeita netissä mutta kuka idiootti on laittanut ne lomakkeet nettiin samanlaisina kuin paperilla. Pitäisi mieluummin olla kysely ”wizard” joka tarkentuisi sitä mukaa kun kysymyksiin vastaa. Ei olisi yhtään kohtaa ”täytä JOS olet 34,4 vuotias, kolmen + 2 lapsen yksinhuoltaja ja asut kunnan vuora-asunnosa” tms.

 10. Teppo

  Hei kiitos kaikille kommenteista! Uutisiakin olisi, mutta säästämään ne seuraavaan postaukseen. Jatkan tästä isäkuukaudesta tai laajemmin isän lomista, kun ne ovat minusta tärkeä juttu. Oman postauksen väärti.

 11. anomuumiksi haluan jäädä

  Tuo, kuten lähes kaikki, tuet hakemisen ja saamisen osalta on niin täynnään byrokraattisia ansoja, ettei niistä selviydy kunnolla läpi kuin sinnikkäät tai tarkoituksellisesti omaksi hyödykseen (en sano väärin, kun sääntöjä noudattavat, tai jos huijaavat, niin se on toinen juttu) käyttävät. Oikeasti apua tarvitsevat, eivät noista viidakoista kovin suurella prosentilla läpi selviä. Ja nekin, jotka selviävät, jäävät helposti loukkuun, jossa efektiivinen marginaalivero pyörii usein lähes sadassa, joissain tilanteissa jopa rutkasti yli sen.

 12. Katja

  Meille kävi samalla tavalla. En muista jaksoiko isukki taistella rahansa vai päättikö vaan pitää loman omalla kustannuksellaan. Hoitovapaarahoja se ei ainakaan jaksanut anoa.

  Tutkivan jutun ainekset: millä prosentilla näin käy, mitä isät tilanteessa tekevät (taistelevat vai luovuttavat) ja kuinka paljon se vääristää tilastoja.

×

Kommentit ovat suljettu.