Pyöräilyn terveysonnenpyörä

Teksti: | Julkaistu 16.2.2014

Ajauduin taas kaverini kanssa keskusteluun pyöräilystä ja kypärän käytöstä. Pitääkö kypärää käyttää aina ja miksi?

Kyllä, kypärää kannattaa käyttää, koska se voi pelastaa hengen. Mutta ennen kaikkea kannattaa pyöräillä, koska se on terveellistä.

Päädyn näihin keskusteluihin, koska tapani on rauhoitella ihmisiä, jotka pitävät pyöräilyä ilman kypärää vaarallisena. Ei se ole. Pyöräily on terveellistä, kypärän kanssa tai ilman. Kypärän käyttö vain pienentää riskiä kuolla tai vammautua sen epätodennäköisen onnettomuuden sattuessa.

Aihe on hankala, koska siihen liittyy tilastollista ajattelua, joka on arjessa aika vierasta. Asiat joko tapahtuvat tai eivät tapahdu, ja aina on parempi vetää varman päälle.

————–

Kuviota on ehkä helpompi ajatella ajatusleikin avulla.

Kuvitellaan, että pyöräily on jättimäinen onnenpyöräpeli. Pelissä on tuhat onnenosumaa ja yksi musta rosvosektori.

Jokainen pyöräytys vastaa pyöräilypäivää. Jokaisella onnekkaalla pyöräytyksellä terveys kohenee, minkä seurauksena elinikä pitenee kaksi tuntia.

Tuhatta tylsää ja terveellistä onnettomuuspäivää kohden on yksi onnettomuuspäivä, onnenpyörän rosvosektori. Silloin onnenpyörää pyöräytetään uudestaan, jotta nähdään miten kävi.

Ylivoimaisesti suurimmasta osasta pyöräilyonnettomuuksia selviää säikähdyksellä tai naarmuilla. Ehkä yksi sadasta johtaa vakavampaan vammaan, kuten vaikkapa murtuneeseen ranteeseen tai solisluuhun.

Tuhatta onnettomuutta kohden on yksi erityisen onneton tapaus, jolloin pää kolahtaa katuun. Onnenpyörässä tulee kaksi rosvosektoripyöräytystä perän jälkeen.

Tässä kuvitteellisessa pelissä tämä rosvosektoritupla tarkoittaa kuolemaa – paitsi jos käyttää valttia, kypäräkorttia, jolla tuplarosvostakin selviää hengissä.

—————

Vähän yksinkertaista tilastomatematiikkaa tästä onnenpyöräpelistä: Jokaista onnettomuuteen osunutta onnenpyörän pyörähdystä kohden jaetaan voittona yli 80 päivää lisää terveyttä ja elinikää. Kaksi perättäistä rosvosektoria on niin harvinainen yhdistelmä (mahdollisuus on yksi miljoonasta), että tilastollisesti sitä ennen ehtisi voittaa liki 230 vuotta – kolme elinikää – lisää elinaikaa.

Kuoleman ei kannattaisi tällaista uhkapeliä pyörittää. Onnenpyörää hoiteleva viikatemies jää siinä tappiolle, tarkkaan ottaen kolme elämää jokaista kuolemaa kohden.

Yksittäisen pelaajan kannalta kuolema on kuitenkin aito riski. Jos käy huono tuuri, tuplarosvon voi kuitenkin saada jo ensimmäisellä pyöräytyksellä. Siksi olisi typerää pelata ilman kypäräkorttia, joka pelastaisi epätodennäköiseltä epäonnelta.

————–

Pelin luvut on vedetty täysin hatusta eikä se missään nimessä vastaa tarkalleen todellisuutta. (Jos tähän kaivelisi jonkinlaiset aidot numerot ja hioisi sääntöjä, tästä voisi saada melko vähäisellä koodaamisella ihan hyvän pikku aplikaation jollekin nettisivulle, vink vink.)

Ajatusleikin  tarkoitus on kuitenkin havainnollistaa, mitä tarkoittaa, että pyöräilyn hyödyt päihittävät sen riskit.

Pyöräillessä voittaa terveydessä joka päivä ja häviää vain, jos omalle kohdalle sattuu aivan poikkeuksellisen paska mäihä. Silloin se kypärä on hyvä olla päässä.

Kansanterveydellisesti pyöräilyn terveysonnenpyörää kannattaa kuitenkin kannustaa pelaamaan. Mitä useampi pelaa, sitä enemmän voittoja kertyy pottiin. Vaikka yksittäistapauksissa kypäräkortti voi olla olennainen, kokonaisuuden kannalta sillä ei ole merkitystä.


Aihe(et): , ,

Ilmoitus

Kommentit

6 vastausta postaukseen “Pyöräilyn terveysonnenpyörä”

 1. Pehkoset

  Juuri näin. Upea ajatusleikki.
  Ystävissäni monelle käynyt rosvosektori, kypärä pelastanut varmasti 2-henkeä, muutoin ei ole osunut tuplarosvoa 3-kaverille, murtuneita luita vain. Usealle käynyt pikkukolareita ja kaatumisia, mutta mustelmia ei ehkä lasketa näiksi rosvosektoreiksi, vaikka ne eivät olisikaan täysin itse aiheutettuja.

  Kypärän käytöstä minäki keskustelin eilen ystävän kanssa, hän ihmetteli, miksei Tanskassa käytetä kypärää. Minusta selitys on yksinkertainen, siellä rosvosektori on harvinaisempi.
  Vaikka pyöräilyvauhdit ovat kovempia, mutta kun liikennesuunnitteluun ei ole jätetty ”yllätys-sektoreita” niin pyöräily on huomattavasti mukavampaa ja se koetaan turvallisemmaksi.
  Sääoloja ei voi verrata mielestäni, liukasta on sielläkin, lunta vähemmän, mutta useammin myrskytuulia. Ihmiset siellä käyttävät käsimerkkejä, toisin kuin täällä, siitäkin voi syyttää liikennesuunnittelua, jos pyöräilijät eivät uskalla päästää ohjaustangosta irti! Eroja on, meitä vastaan.
  Käyttäkäämme kypärää! <3

  • Teppo

   Joo, Tanskan ja Hollannin voi ajatella myös noin, ylimääräisinä rosvosektoreina. Ja voi ajatella niinkin, että onnenruutuja tulee lisää sitä mukaa kun kokemus karttuu, eli taidot pienentävät riskiä joutua onnettomuuteen. Siksi kypärän käyttö on erityisen perusteltua lapsilla, jotka vasta opettelevat tavoille.

   Nyt kun mietin vielä kerran, niin ehkä suomalaiselle havainnollisempi ajatusleikki olisi käänteinen lotto, jossa pelaamalla saa pieniä terveysvoittoja mutta täysosumalla menee henki. Neljä oikein on säikähdys, viidellä oikein tulee verinaarmuja ja mustelmia, kuusi oikein on pahempia murtumia. Lisänumerot voisivat sitten olla kypärättömyyttä ja muuta henkilökohtaista riskinottoa.

   Melkein kaikki tuntevat jonkun, joka on voittanut lotossa jotain, monilla on näitä ”melkein kaikki oikein” -tuttujakin. Täysosumista kulkee hurjia tarinoita, ja kaikilla on lähinnä se seitsemän oikein mielessä. Eletään kuvitelmassa, että itsellekin voisi käydä niin, vaikka ei kyllä käy.

   Todellisuudessa jokaisella kierroksella voittaja on lottoa pyörittävä firma. Kassaan kertyy sitä enemmän rahaa mitä enemmän on pelaajia.

 2. Koistinen

  Luin juuri tutkimuksesta, jossa oli selvitetty pyöräilyn vaikutuksia keskimääräiselle aktiivisesti arjen matkat pyöräilevälle:
  Elinajanodote pitenee terveyshyötyjen vuoksi 14 kk
  Elinajanodote lyhenee pienhiukkasten hengittämisen vuoksi 40 vrk
  Elinajanodote lyhenee onnettomuuksien vuoksi keskmäärin 2-3 vrk.
  Rosvosektorille osuminen on siis todella epätodennäköistä.

  • Teppo

   Muistatko tutkimuksen? Sain jo lupauksen, että tästä väännetään nettisovellus, kunhan saisi oikeat luvut käyttöön.

 3. Pehkoset

  Vau, haluan sovelluksen käyttöön! <3

×

Kommentit ovat suljettu.